Historie

Historie "Stichting Schaatsmolentochten Alblasserwaard"

Vanaf 1917 tot enkele jaren na de Tweede Wereldoorlog waren enkele ijsclubs uit de Alblasserwaard aangesloten bij de ijsbond Alblasserwaard. Deze ijsbond organiseerde in die periode rondritten in de Alblasserwaard met een afstand van 55 km.

 

Fotograaf: Harry Bresters

Na de oorlog gaat deze ijsbond echter steeds meer fungeren als district van de KNSB met als gevolg dat er steeds meer inkomsten afgedragen moeten worden.

 

Fotograaf: Harry Bresters

Dientengevolge kunnen deze inkomsten niet meer geïnvesteerd worden in materiaal en accomodaties. Hierdoor ontstond een conflict tussen de ijsclubs en de ijsbond Alblasserwaard.

Dit leidde in 1954 tot een afscheiding en diverse clubs gingen zelfstandig verder met het organiseren van rondritten.

In 1963 zocht ijsclub AYC uit Alblasserdam samenwerking met ijsclubs uit Kinderdijk, Nieuw-Lekkerland, Streefkerk, Oud-Alblas, Bleskensgraaf en Groot-Ammers met als doel het gezamenlijk organiseren van schaatsmolentochten.

 

Fotograaf: Harry Bresters

De aangesloten clubs moesten dan voor start-en controleposten zorgen en ontvingen 10 cent per deelnemer.

In december van dat zelfde jaar werd de eerste schaatsmolentocht volgens de nieuwe formule verreden waaraan 3000 schaatsliefhebbers deelnamen.

Op 12 april 1973 werd de Stichting Schaatsmolentochten Alblasserwaard opgericht met als doel het bevorderen van het schaatstoerisme in de Alblasserwaard zonder winstbejag.

Dit doel tracht de Stichting te bereiken door in samenwerking met de aangesloten ijsclubs zo spoedig mogelijk betrouwbare ijswegen uit te zetten en te onderhouden.

Steeds meer ijsclubs sloten zich bij de Stichting aan en de schaatsmolentochten zijn door de jaren heen uitgegroeid tot een evenement van formaat dat nationaal en internationaal een goede bekendheid geniet.

Tien- tot twintigduizend betalende deelnemers per tocht zijn dan ook geen uitzondering. Het werkelijke aantal schaatsers (in 2012) was circa 100.000!

De pioniers van de schaatsmolentochten hebben het schaatstoerisme geweldig populair gemaakt en velen mogen daar de vruchten van plukken.

De Molentocht is o.a. verreden in de volgende jaren 1972, 1976, 1979, 1982, 1985, 1986, 1987, 1991, 1993, 1996, 1997, 2009, 2012 en ...........